Kalp Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Kalp Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp ağrıları bazen yorgunluktan ileri gelebilir. Bu ağrıların geçmesi için vücudun dinlendirilmesi gerekir. Ancak çok fazla hareket halinde ortaya çıkan ağrıların yanında, psikolojik nedenler ile bazı hastalıklar da kalp ağrısına yol açabilir. Kalp ağrısı yanı sıra kişi istirahat halinde iken terleyebilir veya baş dönmesi, bulantı hissi yaşayabilir. İstirahat sırasında oluşan ağrılar, damarlarla ilgili sorunlardan kaynaklanabilir.

İstirahat sırasında görülen ağrılar uzun süreli olabilir ve ilaçlar bu ağrılara karşı etkili olmayabilir. Kalp hastalıklarına bağlı düzensiz bir yaşam, yorgunluk, sinir bozuklukları, şiddetli romatizma veya doğuştan gelen problemler kalp ağrısına neden olabilir. Sindirim sistemine ait bozukluklar da göğüs kafesine bağlı kasların sinirleri, bağları ve benzeri yapılarla ilgili sorunlar nedeniyle göğüste ağrıya yol açabilir. Bu ağrılar, kalp ağrıları ile karıştırılmamalıdır. Yaşlılarda ve şeker hastalarında bu tip rahatsızlıklar, özellikle kalp kaslarının beslenme bozukluklarına bağlı olarak bazı maddelerin sinirleri uyarmasıyla ağrıya neden olabilir.

Kalbi besleyen koroner damarlar, kolesterol nedeniyle tıkanabilir veya sertleşebilir. Bu durum kalp ağrısının temel nedenlerinden biridir. Enfarktüs adı verilen bu tür ağrılar, göğüs duvarının arkasında sıkışma hissi ile kendini gösterir. Ağrı batma şeklinde değildir. Enfarktüs sonrası kalp hücreleri geri dönüşsüz olarak ölmeye başlar ve 6 ila 12 saat içinde o bölgedeki tüm hücreler kaybolur. Kalp ağrılarının asıl nedeni, kalbe giden kan miktarının azalmasıdır. Kan miktarını azaltıcı durumlar nedeniyle kalp yeterince beslenemez ve oksijensiz kalır, bu da kişinin hemen dinlenmesine sebep olur. Genelde bir süre dinlendikten sonra ağrılar kaybolur. Eğer kaybolmazsa, koroner damarları genişleten ilaçlar kullanılabilir.

Kalp Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

  • Kalpte batma hissi, yanma ve sancılanma olabilir.
  • Ağrılar sol kol, boyun, omuz ve sırtta görülebilir.
  • Baş dönmesi, terleme, nefes darlığı ve bulantı da belirtiler arasındadır.
  • Sol göğüste olan her ağrı kalp kaynaklı olmayabilir.
  • Ağrıların süresi genellikle 10 dakika kadardır; ancak dinlenmekle geçen ağrılardır.

Kalp Ağrısı Neden Olur?

Kalbi besleyen koroner damarlar, kolesterol sebebiyle tıkanabilir veya sertleşebilir, bu da kalp ağrılarının oluşmasının ana nedenlerinden biridir. Diğer nedenler arasında kalbe giden kan miktarının azalması bulunur. Kan miktarını azaltıcı sebeplerden dolayı kalp yeterince beslenemez ve oksijensiz kalır. Kalp kapak hastalıkları da kalp ağrısına neden olabilir. Kalp kapağı hastalığının birinci nedeni akut eklem romatizmasıdır. Bunların yanında düzensiz bir yaşam tarzı, stres, yorgunluk, şiddetli romatizma, sinir bozuklukları, sindirim sistemi bozuklukları ve göğüs kafesine bağlı kaslar da kalp ağrısına neden olabilir. Yaşlılarda ve şeker hastalarında meydana gelen kalp rahatsızlıkları da bu duruma katkıda bulunur.

Kalp Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalp hastalarının bir doktor gözetiminde ilaç tedavisi ile düzelebilecek bir durumu varsa, tedavi bu şekilde devam edilir. Diyet programı verilmişse uygulanmalıdır. Hastalar hayati tehlike oluşturuyorsa, kalp ameliyatı ile müdahale edilir. Açık kalp ameliyatı ile kalp kapakçığı, kalp odacıkları ve doğuştan gelen bozuklukların tedavisi yapılır. Ameliyat sonrası hasta, günlük bakımı için, yenilen yemekler ve doktorun verdiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanmalıdır. Eğer hastalar kendine bakmazsa, kalpteki ağrılar yeniden nüksedebilir ve ikinci kez yapılan kalp ameliyatı daha ağır geçebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

onur

03 Haziran 2024 Pazartesi

6 ay once soguk algınlıgından bayılıp dustum ayıldıgımda panık atak gecırdım ılaclarla duzelmeye basladım su an hafıf hafıf agrı ve batmalar olusmakta nedenı ne olabılır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Onur, yaşadığın bu durum oldukça zorlayıcı olabilir. Panik atak sonrası bazı insanlar vücutlarında farklı belirtiler hissetmeye devam edebilirler. Hafif ağrı ve batmalar, stres ve anksiyetenin fiziksel belirtileri olabilir. Ancak, bu tür belirtilerin devam etmesi durumunda bir doktora başvurmanı ve detaylı bir muayene yaptırmanı öneririm. Bu şekilde, altta yatan başka bir sağlık sorununun olup olmadığını anlamak mümkün olur. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Süphan

6 ay önce geçirdiğiniz baygınlığın nedeninin kesin olarak soğuk algınlığı olduğu söylendi mi? Bayılmanız ve daha sonra oluşan ağrılar, batmalar ciddi bir sıkıntının işareti olabilir. En yakın zamanda uzman bir doktora görünmenizi tavsiye ederim.

soru

eylül

01 Mayıs 2024 Çarşamba

benim kalbim ağrıyo, özelliklede öksürürken,gülerken napcam bilmiyom yardım edin.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Eylül, kalp ağrısı ciddi bir durum olabilir ve ihmal edilmemesi gerekir. En kısa sürede bir doktor randevusu almanı tavsiye ederim. Öksürürken veya gülerken ağrı hissetmen, altta yatan başka bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Profesyonel bir tıbbi değerlendirme yapılması önemlidir. Sağlığını ihmal etme ve en kısa sürede bir uzmana danış.

2. Cevap
cevap

Muhlise

Özellikle öksürürken ve gülerken kalbi ağrıyan hastaların doktor nezaretinde düzenli ilaç kullanması gerekir. Bunun yanında kişinin yediği yemeklere ve içtiği içeceklere dikkat etmesi gerekir. Aksi durumda kalp ağrısı en ufak nedenlerden bile yeniden ağrıyabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kalp Nakli Nasıl Yapılır?

Kalp Nakli Nasıl Yapılır?

Bebeğin Kalp Atışları

Bebeğin Kalp Atışları

Editörün Seçtiği

Kalp Neden Hızlı Atar

Kalp Neden Hızlı Atar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalp Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Sağlığı Nasıl Olmalıdır

Kalp Sağlığı Nasıl Olmalıdır

Kalp Romatizması Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Romatizması Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Ağrısının Nedenleri

Kalp Ağrısının Nedenleri

Güncel

Konjestif Kalp Yetmezliği

Konjestif Kalp Yetmezliği

Güncel

Kalp Pili Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kalp Pili Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

6 Haftalık Bebeğin Kalp Atışları

6 Haftalık Bebeğin Kalp Atışları

Kalp Hastası Neler Yapmalı?

Kalp Hastası Neler Yapmalı?

Konjenital Kalp Hastalıkları

Konjenital Kalp Hastalıkları

Kalp Sintigrafisi Nedir? ve Değerleri

Kalp Sintigrafisi Nedir? ve Değerleri

Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp Kapak Hastalıkları

Bebeklerde Kalp Deliği Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kalp Deliği Belirtileri ve Tedavisi